is i Ilulissat

Vintrenes vinter i Grønland

Det er koldt. Faktisk koldere end det har været i mange vintre her i Grønland. I hvert fald på Vestkysten. På østkysten er det lidt mildere, men der er kommet mere sne.

Det er vintrenes vinter, og for en kuldskær person som mig, er denne kulde ved at være rigeligt. Jeg trøster mig med, at alle siger det samme. Selv de ældre grønlændere. Vi er vant til kulde, men ikke i så lang tid.

Havisen ligger helt ned til indsejlingen til Nuuk fjordsystem, og der er lukket for besejlingen til byerne mod nord. Skibene kan ikke komme gennem isen. Med hjælp fra søværnets Triton er Royal Arctic Line nu ved at forsøge at få et skib til Sisimiut. I Nuuk har forsinkelser – og ændrede sejlplaner – betydet mere plads på hylderne i et stykke tid nu, men det er intet mod de tomme hylder i Sisimiut, Maniitsoq, Aasiiat og Ilulissat, hvor der normalt er helårlig besejling.

Endnu engang må vi erkende: Naturen bestemmer alt. Bedst som der i flere år nu har været helårlig besejling helt til Ilulissat, og det er blevet en god vane, så sætter naturen bremsen i, og fortæller, at vi ikke må tage noget for givet. Selv i Nuuk fjord og Malenebugten begynder isen af drille.

Varer er blevet transporteret til bygder i hele Grønland med snescootere og hundeslæder, og mange steder er knapheden længe indtruffet. Det bliver fløjet nødforsyninger ind, og en god fyldt fryser viser nu sit værd. Indbyggerne nord for Ilulissat, på østkysten og de mindre steder, hvor der aldrig er besejling fra november til april eller juni, griner sikkert lidt skadefro af alle de byer, som nu brokker sig lidt: Byerne får lov at prøve lidt af deres årligt tilbagevendende virkelighed.

Kulden giver bøvl med vareforsyninger, højere varmeregninger, og vi kommer ikke så meget ud. Det er for koldt på skibakken, og løbeklubben her i Nuuk med super seje løbere, der løber hele året, har aflyst endog nogle træningspas de sidste måneder. Det er hverken sundt eller sjovt, når den effektive temperatur ligger på minus 30-40 stykker. Til gengæld er lysten til hygge indendørs stor, og det er et smukt syn at se vandet ”dampe” konstant og hver eneste evige dag – fra vinduerne vel og mærke. Et syn, som normalt opstår 2-3 gange på en vinter. Det gælder det jo så om at nyde. For skolebørnene, i hvert fald mine, byder de k0lde temperaturer på en god overraskelse. Når den effektive temperatur er på cirka minus 30 grader eller derover, er det frivilligt, om de vil ud i frikvarterne.

Den effektive temperatur er noget vi taler en del om. For en ting er at det lige nu er minus 15 grader, men med 13 knobs vind, så giver det en effektiv temperatur på minus 25 grader.

Talemåden om, at der ikke er noget, der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning, får en helt ny mening…

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *