Helikoptor i Qaqortoq

Servicekontrakter – et must i Grønland

Det helt store emne i Grønland lige nu er servicekontrakterne for personbefordring. Hvem fik dem, hvem gjorde ikke, og hvad betyder det for samfundet? Men hvad er servicekontrakter egentlig for en størrelse ?

En servicekontrakt er en aftale, hvor en virksomhed forpligtes til at udføre en bestemt opgave, mod at Selvstyret yder et økonomisk tilskud, der modsvarer et eventuelt underskud. Med så stort land som Grønland, og en så lille og spredt befolkning, er servicekontrakter nødvendige for at landets infrastruktur hænger sammen.

Derfor indgår Selvstyret servicekontrakter med bl.a. KNI (Pilersuisoq) om forsyning af dagligvarer i de byer og bygder, som ikke har befolkningsgrundlaget til at være konkurrencebyer og til RAL på gods- og passagerbefordring til vands.

Og så er der personbefordringen, som reelt er de eneste servicekontrakter, hvor der er chance for, at flere udbydere afgiver tilbud. Her kan et selskab byde på personbefordringen i områderne Østgrønland, Nordgrønland, Diskobugten og Sydgrønland.

Når vi taler om personbefordring og lufttrafik, er det vigtigt at vide, at Grønland er delt i et konkurrenceområde og et servicekontraktområde.

Konkurrenceområdet går fra Tasiilaq i øst til Narsarsuaq i syd og Upernavik i nord. I dette område vurderes passagerantallet af Selvstyret så højt, at det er selvfinansierende. Udenfor området er passagerantallet nærmest ikke-eksisterende, og det kan ikke økonomisk svare sig at beflyve områderne. Men der bor jo mennesker, så for at sikre persontransporten substituerer Selvstyret, og billetpriserne kan holdes på et rimeligt niveau. Jeg ved, at mange vil betvivle ordet ”rimeligt”, da priserne er utrolig høje, men alternativet er ingen beflyvning.

I dag betjener Air Greenland alle servicekontrakterne. I Nord-, Syd- og Østgrønland med helikopter hele året, og i Diskobugten er der sejlads med Disko Line om sommeren og helikopterflyvning med Air Greenland i is-perioden.

Dette bliver med de nye servicekontrakter lavet om pr 1.1.2017.

Østgrønland skal fremover beflyves af Nordlandair fra Island. Landsdelen er tidligere blevet serviceret fra Island, og det var alle glade for, da det gav en bedre regularitet og bedre forbindelsesmuligheder med resten af verden. Der er derfor glæde i øst over, at Air Greenland tabte denne servicekontrakt. Det skal dog siges, at Air Greenland ejer 25% af Nordlandair

Transporten i Nordgrønland og Diskobugten forbliver det samme.

Til gengæld har Air Greenland for første gang mistet servicekontrakten i Sydgrønland, som fremover skal befordres med sejllads betjent af Disko Line. Dette har bestemt ikke vakt jubel i en landsdel, hvor man kæmper for at få en lufthavn til Qaqortoq, og som slås med store sociale og erhvervsmæssige udfordringer, som gør, at indbyggertallet er konstant faldende. Mange er nervøse for, om dette blot forstærker udvandringen, da indbyggerne reelt bliver stillet dårligere med de nye servicekontrakter.

Sejllads i Sydgrønland er underlagt vejr- og isforhold, og da Disko Line og Air Greenland ikke har forpligtelser overfor hinandens passagerer, så bliver forsinkelser, aflysninger osv. for egen regning. I dag køber man en gennemgående billet, og derfor afholder Air Greenland alle omkostninger.

Derfor er servicekontrakter et varmt emne i Grønland for tiden, og det sidste punktum er næppe sat. Det bliver spændende af se, hvordan det ender og hvilke tilpasninger som måske kommer.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *