IMG_9541

Har I også en Dronning? – kongefamilie for hele Riget

Har I en Dronning ligesom os? Sådan spurgte en pige på 8 år hendes dansklærer i undervisningen. Læreren tog det ilde op. Pigen er lige flyttet til Grønland sammen med hendes forældre. De har gjort et stort arbejde ud af forberede hende på, at de er flyttet til en andet land: Et andet sprog, et andet klima, en anden kultur… for hende var spørgsmålet naturligt. Hun ser ikke Danmark og Grønland som samme land, men ser et Grønland, hvor alt er anderledes end det, som hun kender. Og hun er nysgerrig på det.

Havde læreren tænkt over dette, kunne frustrationer have været undgået. Men efter en snak om udgangspunktet for spørgsmålet er respekten genskabt.

Kongefamilien betyder meget for hele Riget, og hele familien er værdsat i Grønland. Hvor de end kommer hen, så er alle glade og ønsker at vise deres land og kultur frem. Grønlænderne føler, at kongefamilien er ligeså  meget deres som danskernes. Derfor gjorde spørgsmålet nok også ondt på læreren.

Dronning Margrethe har prøvet lidt af hvert i Grønland, og hun er kommet her, siden hun var en lille pige. Alle grønlændere glæder sig over tupilakkerne på skrivebordet under nytårstalen, og venter spændt på årets ord om deres land. Prins Henrik var kendt for sin store glæde ved grønlandsk kunst, og hans samling har også været udstillet i Grønland. Som livsglad franskmand favnede han den grønlandske sjæl ganske specielt.

Kronprins Frederik er respekteret blandt alle for sine slædeekspeditioner og dybe kendskab til landets historie og skikke, og han har unikke venskaber blandt fangerne i Nordgrønland. Han kan komme i Grønland uden medierne følger efter, fordi at alle ved og respekterer, at det er et skattet fristed. Kronprinsesse Mary har med hendes ”kammak”-projekt sat fokus på mobning i hele Grønland, og hun taler børnenes sag, såvel som kvindernes. De lilla bamser er mange børns bedste ven.

De fleste grønlændere har nok den holdning, at de gerne bevare en tilknytning til kongehuset den dag, hvor landet bliver selvstændigt.

Derfor vejrer flaget også på halvt i disse dage i Grønland, og der kan skrives mindeord i bøgerne hos Rigsombuddet. Ved gudstjenesterne i dag søndag havde grønlandske præster også fået opfordringen til at inkludere Prins Henrik. I Nuuk blev han mindet med sit digt ”Ode til Grønland” under gudstjenesten.

Kongehuset betyder meget i Grønland, men det afhænger selvfølgelig af deres engagement i landet. Den næste generation er nok sikret. Kronpris Frederik har i mange år haft stor stjerne, og med tvillingerne Prinsesse Ivalu og Prins Minik er den kun vokset.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

  1 Comment

  1. benatlarge   •  

    Lena Lauridsen, thank you for this post. Its very inspiring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *