IMG_7319

Kender du det forkerte Grønland?

Du ved godt, hvad vi siger om Nuuk ikke?… Ordene faldt, da jeg blev kørt fra hotellet til heliporten i Qaqortoq. Indrømmet, jeg blev træt på forhånd, og fik da også øffet ”Jo, I siger jo så meget. Jeg er bare lidt træt af at høre på det.” Venligheden fik derefter overtaget, og jeg fik spurgt, om de da sagde noget specielt om Nuuk i Qaqortoq.

Svaret overraskede mig, og fik mig endda til at le. ”Jo, Nuuk er jo bare en dansk provinsby…. Heldigvis ligger den lagt væk fra Danmark”. Lige der kl. 7.15 en torsdag morgen fik Nuuk en sjældent hørt anerkendelse. Og jeg blev mindet om, at jeg skal være åben.

Udfordringen er, at vi så ofte hører, at Nuuk ikke er det rigtige Grønland. Det modsatte til ordet rigtigt, er forkert. Er Nuuk det forkerte Grønland? Personligt har jeg svært ved at se, hvad der er forkert ved Nuuk. Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvad det rigtige Grønland mon er…

Sydgrønland er fantastisk smukt. Her er landbrug, her er grønt, her sommer og milde vintre, her er træer, og man kan have små prydshaver.

I Nuuk er der administration, der tales meget dansk, man kan få alt, købe alt. Man kan selv vælge, hvad man har lyst til at lave uafhængig af alle andre, for byens tilbud er mange.

Længere nordpå er der sne og hundeslæder, men fangerne vil hellere sende deres børn på uddannelse end at opfordre dem til at træde ind i fangerlivet. Helt oppe nordpå har de endda deres eget sprog: Thulegrønlandsk.

I Østgrønland taler de østgrønlandsk, deres nationaldragt er ikke den som turistbrochurerne afbilleder, deres sagn og historie er anderledes end den vestgrønlandske.

Hvad er mon det rigtige Grønland?

Nuuk skiller sig ud grundet byens tilbud til byens borgere. ”Det er jo ligesom en dansk provinsby”, siger mange. Og det er sjældent ment som en anerkendelse. Men kan Grønland klare sig uden? Ville de unge grønlændere vende tilbage til Grønland efter uddannelse i udlandet uden mulighed for noget, der ligner et moderne liv med de goder, som resten af verden har med største selvfølgelighed: caféer, biografer, kulturtilbud osv. Og de behøver ikke at have været udenfor landet: Alle har mulighed for at se internationalt fjernsyn; internettet bringer den globale verden lige ind i de grønlandske stuer.

Hvad ville Grønlands markedsføring af grønlandske råvarer være uden sydgrønlandske lam og grønsager? Uden den synlige fortidshistorie. Uden den turismemulighed der er i det milde klima og den spændende natur, hvor turister, som det eneste sted i Grønland, kan bevæge sig frit rundt i landet til fods, på cykel, i ATV, i kajak, med båd, til hest og hver nat sove et nyt sted?

Hvad ville Grønland være uden Østgrønland, og den mangfoldighed der ligger i at have to sprog, to sæt traditioner og meget forskellig udseende nationaldragter? Trommedansen står stærkest i Østgrønland. Uden det sted i Grønland, hvor der er flest isbjørne – Grønlands nationaldyr.

Hvad ville Grønland være uden nord. Uden slædehunde, fangere, langlinefiskeri, mørketid og masser af sne. Uden isfjelde. En natur og et klima er er markant anderledes fra syd.

Den samlede sum udgør et land. Med forskellige styrker og kompetencer spiller man hinanden stærke. I min optik er ingen forkerte, blot forskellige og gensidigt afhængige.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

  3Kommentarer

 1. jørgen andersen   •  

  Nuuk udvikler sig meeeget hurtigere end de andre byer. For eksempel, Kan du forestille dig, at Sisimiut var på den størrelse med Nuuk? Eller Qaqortoq?

 2. Jesper Hansen   •  

  Jeg har boet i Nuuk i 13 år, hvor jeg var informationschef i Nuup Kommunea. Borgmester Agnethe Davidsen, der desværre nu er død, var født i Nuuk og elskede sin by mere end noget andet. Hun kunne blive meget vred, når hun hørte påstanden om, at Nuuk ikke er det rigtige Grønland – og jeg var enig med hende.
  Jeg – der i øvrigt også har boet i Sisimiut – plejer at kommentere påstanden med at gøre opmærksom på, at den er notorisk forkert. Dels er Nuuk Grønlands hovedstad – og så kan det næppe blive mere grønlandsk – og dels er Nuuk det sted i verden, hvor der bor flest grønlændere på samme sted. Så at påstå, at byen ikke er grønlandsk, er simpelthen noget fordrukkent sludder og vrøvl.

  • Lena Lauridsen Lena Lauridsen   •     Forfatter

   Ja, her bor lige under en trediedel af Grønlands befolkning 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *