grønlandsk flag

Internet kvaler…

Vores internetpakke er brugt op. Til trods for at vi har den allerstørste pakke med 200 GB, som vi betaler 1699 kr. for om måneden, så har vi brugt vores kvote med 5 dage tilbage af maj måned. Faktisk seks dage, for børnene var desperate allerede i går, men det er først gået op for mig nu. Det betyder, at der frem til 1. juni så godt som ingen internet er. Hastigheden er så lav, at netbank ikke kan åbnes, og det tager 2 minutter at åbne en nyhedsside.

Flere vil sikkert sige, at 200 GB heller ikke er meget hos en familie med to børn, der til tider lever og ånder på Netflix, diverse Minecraft servere og PS4 spil med venner rundt omkring. Helst med iPaden stående ved siden af, hvor der vises you tube-videoer. Men det er faktisk meget i Grønland. Det fås overhovedet ikke bedre, og det er kun familier i Nuuk og Qaqortoq som har denne mulighed.

Nuuk og Qaqortoq der nemlig såkaldte søkabelbyer. Her går det søkabel, der sikrer internettet til hele landet direkte ind. Derfor er det muligt at sælge hurtigere, mere stabilt og billigere internet i disse to byer.

Fra disse to byer fordeles internettet langs hele vestkysten fra Nanortalik i syd til Uummannaq i nord via radiokæde. Radiokæden er både utilgængelig og meget udsat for vejrforhold, da masterne er placeret på fjeldtoppe langt kysten. Det betyder nedbrud med jævne mellemrum, og det afhænger af vejrsituationen, hvor længe det tager at reparere kæden. Prisen for internet via radiokæde er volumentakseret. Det vil sig, at selvom hastigheden måske tillader fx. Netflix, så er det ret dyrt.

I radiokæde-området tilbydes forskellige pakker alt efter byens/bygdens beliggenhed. Det kræver en tur på hjemmesiden: http://www.tele.gl/da/internet-produkter for at tjekke de aktuelle priser.

Den grønlandske østkyst samt nord for Uummannaq er internetmæssigt satellitområder, hvilket betyder meget begrænset og langsomt internet og samtidig meget dyrt.

Så vi skal ikke klage, når vi sammenligner vores forhold med andre steder i Grønland. Men i vores lille hjem er det næsten lig med en katastrofe. For man vænner sig hurtigt til at have internet. Da vi kom til Grønland for tre år siden, var det anderledes selv her i Nuuk. Vi huskede at slukke for internettet, når vi ikke brugte det. Børnene fik kvoter. Og vi brugte ikke 3G på telefonen. Så det er gået rigtig stærkt de senere år.

Vi er vant til at være uden internet. Når vi er i fjorden eller på rejser i Grønland er internet ikke en del af hverdagen. I hvert fald er det meget begrænset og ikke for børnene. Det er bare noget andet, når man er hjemme med indgroede vaner. Så nu kommer Tegn & Gæt og Rummikub frem, og ungerne vil sågar gerne se fjernsyn sammen med os. Det er ikke så ringe endda.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *