ignorance

Hvad ved du om Grønland?

Et par gange om året kommer undersøgelsen trofast op og vende: Hvad ved danskere om Grønland? en undersøgelse om Visit Greenland stod bag i september 2012 Overordnet viste undersøgelsen det resultat, som vi alle egentlig godt ved: Ikke ret meget.

Her i Grønland harceleres der med jævne mellemrum over de uvidende danskere, og jeg ærgrer mig hver gang grænseløst: sikke samtidig med at resultat om danskernes viden om Grønland blev offentliggjort, blev der lavet en undersøgelse her i Nuuk om nummiutternes viden om Danmark. Og svaret var lige så horribelt. Desværre har jeg fået undersøgelsen væk.

Det er da sørgeligt, at danskere ikke ved mere om Grønland. Specielt fordi det billede, der tegner sig ikke just er positivt. Heller ikke i forhold til at tiltrække den rette arbjedskraft. For et år siden lavede jeg min egen lille undersøgelse, og spurgte ca. 75 familier, der aldrig havde sat deres ben i Grønland om, hvad deres spørgsmål ville være, hvis de skulle flytte hertil. Lidt over halvdelen af familierne var af anden nationalitet end dansk.

Det var interessant at analysere svarene, og der var stor forskel på de to grupper af respondenter. Danskerne havde en vis for-forståelse for Grønland, og der kom flere svar som ”aldrig i livet” og ”jeg har hørt om… druk, sociale udfordringer, skoler, priser, sundhedsvæsen”, som gjorde folk kritiske om at flytte til Grønland. Spørgsmål om skolegang, sundhedsvæsen, boligforhold og leveomkostninger gik igen, og blev stillet med en negativ ladet stemme: ”Er skolen ikke elendig?” ”Er det ikke meget dyrt at leve?”, ”Kan man lave andet end at sejle i kajak som sport?”

De samme typer af spørgsmål blev stillet af de udenlandske respondenter, men det var tydeligt, at de ikke havde den samme for-forståelse. Her var et åbent sind, og spørgsmålene blev mere detaljerede: ”Er der forskellige filosofiske retninger indenfor skoler, fx Montesorri eller Waldorf?” ”Er der akkrediterede internationale skoler?” ”Er der alternativ medicin og læger til rådighed?”. ”Kan man begå sig på engelsk alle steder fra skole til læger og indkøb?”

Hos langt flertallet af danskere drukner de konkrete spørgsmål i larmen af stereotyper, når de impulsivt overvejer en flytning til Grønland. De stiller ikke så store krav i deres spørgsmål om Grønland, men hæfter sig meget ved de danske stereotyper om sociale forhold i Grønland, danskerracisme o. lign. Følelser får magten frem for objektiviteten.

Visit Greenlands undersøgelse viste blandt andet at:

  • 40 pct. forbinder grønlændere med druk, misbrug og sociale problemer.
  • Halvdelen tror, at grønlændernes gennemsnitlige forbrug af alkohol er højere end danskernes. Kun en femtedel har ret, når de tror, at det forholder sig omvendt.
  • 42 pct. tror, at hver 3. fanger bruger fisker fra kajak, og knap en tredjedel mener, at hvalfangst er den grønlandske mands primære erhverv.
  • Næsten halvdelen tror eller ved, at der fanges babysæler ved Grønland. Det har aldrig fundet sted.
  • Næsten halvdelen tror, at grønlænderne bor i små, afsidesliggende bygder med under 500 indbyggere. Størstedelen af Grønlands befolkning bor i større byer, fx i Nuuk med 17.000 indbyggere.
  • Hos respondenter, som har besøgt Grønland inden for de sidste fem år, ændrer opfattelsen sig: Her bruger en tredjedel ord som “glade mennesker, dejlige, søde, flinke og rare” om grønlænderne – mens kun 12 pct. af danskerne, som aldrig har besøgt landet, bruger positive ord.

Man bliver lidt træt. Specielt som bosat her, men jeg må i hvert fald personligt indrømme, at da vi fik tilbuddet om at flytte til Grønland, vidste jeg heller ikke ret meget om landet. Ja, her er udfordringer, og det nytter ikke at forsøge at ignorere det. Men der er også et land, som fungerer. Prøv at forestille dig et land, verdens største ø, størrelsesmæssigt er det Danmark gange 50, her er kun 55.984 mennesker, og det fungerer med gratis folkeskole, uddannelser og sundhedsvæsen. Her er forsyninger, infrastruktur og kommunikation. Her er et helt almindeligt liv, der leves blandt mennesker der generelt smiler, hilser og er meget nærværende overfor hinanden.

Jeg har lige lagt sidste hånd på min bog, og om en god måned rammer Inussuk hylderne. Jeg glæder mig rigtig meget. Den vil ikke ændre noget som helst for den gennemsnitlige dansker. Men for dem, der er på vej hertil – eller har familie her – vil den forhåbentlig give stof til eftertanke, og et reelt billede af, hvad Grønland er for et sted.

PS: du kan læse  om Visit Greenlands undersøgelser her

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *