kvinde på sten

Hænger jobs på træerne i Grønland?

Familien er ofte årsagen, når en ansat siger op, og Grønland bliver en familie mindre. Mange flytter grundet børnenes skole. Det er ikke, fordi jeg vil bagatellisere dette, men det er et faktum, som alle er klar over: Folkeskolen er ikke god nok, og det ved alle, som flytter til Grønland med børn.

Jeg vil hellere gribe fat om en anden årsag, som desværre rammer mange par og familier.

Ved jobsamtalen lyder det ofte: ”Det er intet problem for din partner af finde job i Grønland. Der mangler kvalificeret arbejdskraft. Det er blot at gå en runde til virksomhederne, og så kommer jobbet.”

Hvis det bare var så let!

Desværre oplever mange medrejsende partnere det modsatte. Der er arbejdsløshed i Grønland, og på arbejdsmarkedet er det en stor kvalifikation at kunne tale grønlandsk. Dertil kommer, at der ikke er virksomheder nok til at opsluge den arbejdskraft, som kommer. Ofte højtuddannet og specialiseret. Visse typer af uddannelser er der enten ikke behov for i Grønland, eller efterspørgslen er så lav, at man skal ramme et heldigt hul.

Vælger man at sige: Så bliver jeg selvstændig, er der et par små detaljer, man bør være opmærksom på. Markedet er ikke større, end indbyggertallet i den by, hvor man bor, og der ikke noget opland.  På nogle områder starter man ikke blot som selvstændig, man starter også med at fortælle kundelaget, hvad man kan, og hvorfor og hvordan de kan bruge dig.  Specielt indenfor forskellige behandlingstyper.

Som iværksætter i Grønland står man på egne ben i langt højere grad end i Danmark: her er ingen iværksætterkultur eller -netværk, du kan sparre med, og erhvervsrådende gør meget lidt for iværksætteri. Det kræver langt mere benarbejde.

Man kan også vælge et karriereskifte, og tage det arbejde som man kan få… Men forvent ikke at børnehave, børnehjem osv. står i kø for at modtage. Her er ønsket om grønlandsktalende arbejdskraft stort, og også de ønsker faguddannet personale, hvis det er muligt.

Så kan jeg tage en uddannelse… Ja, men der er ikke mange uddannelsesmuligheder i Grønland. Og flertallet af uddannelser kræver en eftertragtet praktikplads, hvor mange af virksomheder spiller åbent ud, at de foretrækker en ung grønlænder med fremtidspotentielle i. Og som kan grønlandsk. På universitetet er der kun en håndfuld uddannelser at tage. Husk at det er et lille samfund.

Fjernundervisning tænker mange så, og det er et godt alternativ. Der er mange gode muligheder for fjernundervisning, og flere danske og udenlandske uddannelsesinstitutioner tilbyder uddannelser enten som 100% fjernstudie eller med begrænset fremmøde. I overvejelserne bør man huske,  at hver rejse koster estimeret 10.-15.000 kr. i rejse og ophold. Beløbet vokser jo mere ”Udkantsgrønland”, man bor i.

Fjernstudie kræver også en god og stabil internetadgang. Dette er ingen udfordring i de byer, hvor der er søkabel (pt. sep. 2014 kun i Nuuk og Qaqortoq) Øvrige steder kører internettet over radiokæden, og er både en dyr og usikker luksus.

Det gode råd er: start hjemmefra! Undersøg jobmarkedet, før du kommer hertil som medrejsende. Tag kontakt til virksomheder. Tænker du i uddannelser, så tag snakken med institutionerne inden afrejse. Undersøg, hvad der er af muligheder.

Hele grundlaget for et succesfuldt ophold i Grønland til gavn for alle er, at familien trives. Ligegyldigt hvor godt et match en person er til en virksomhed, og hvor opsat denne person er for at gøre en forskel i organisationen, så betyder det intet, hvis den medrejsende familie ikke trives. Jobs hænger ikke på træerne i Grønland: Og der er slet ikke ret mange træer i Grønland…

Der er nogle sider af at bo i udlandet, som vi sjældent taler om. De ubehagelige, der hvor vi føler os utrygge, og der hvor tingene ikke går, som vi håber.  Jeg tager hul på en lille række af blogs, som handler om nogle af de personlige overvejelser, man skal gøre sig, inden en flytning til Grønland.  Desværre glemmer flere de lidt mere alvorlige emner i deres planlægning, og lader sig fortrylle af mulighederne. Dette er den sidste ud af fire planlagte blogs i træk med emnet.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *