IMG_1337

Grønland med 12-årige øjne

Som vi alle ved, skriver Lena aka min mor sin bog, og lige nu skriver hun rigtig meget for at kunne sende et manuskript til hendes redaktør om en uge. Så nu er det mig, Hanna, der skriver… SURPRISE… et indlæg om Grønland i MINE øjne som en pige på tolv år.

Grønland er lidt ligesom Danmark, godt nok med et mindre antal butikker, sportsmuligheder og mindre udvalg af slik, frugt og mad-muligheder… Alt dette er ting, der bliver bedre og bedre, som tiden går, og der kommer nye butikker og flere muligheder i Pisiffik og Brugsen (eller Brugseni som den hedder på grønlandsk).

Selvfølgelig savner jeg da H&M, MacDonalds og det billige slik og andre billige varer som agurk, eksotiske frugter, eksotisk slik fra andre lande som Japan osv. Men alt i alt er livet i Grønland som i Danmark: Jeg går i skoler, til svømning, på billedkunstskole og hygger med mine veninder. Spiller Minecraft på nettet og streamer film på netflix.

Det positive ved Grønland i bytte for de ting, som jeg ikke kan, er, at jeg må lidt mere, end hvis vi stadig boede i Danmark. Jeg tør vædde med, at min mor aldrig ville lade mig gå alene rundt i byen eller i storcenteret uden en voksen, eller tage på café med en veninde. Eller mit ynglingseksempel: tage på Bones med nogle venner. Det er lidt af en frihed, at man må lidt mere, end man må i Danmark, og det er noget af det, som jeg savner, når vi er i Danmark, hvor jeg skal køres til alting.

Nu kan jeg så begynde at nævne andre gode ting, for dem er der da nogen af:

  1. Frihed til at må mere: Min favorit!!
  2. Uanset, hvor du er, er det nærmest umuligt ikke at møde nogle, som man kender. Det er trygt, men også træls, når du er ude at handle ved 17-tiden, hvor alle handler, og du bare gerne vil hjem. Men ens forældre møder hele tiden nogle, så hvad der normalt tager 10 minutter kan nemt tage en halv time…
    Dette er nok også den faktor, der gør, at nr. 1 Frihed fungerer, for hvis der skulle ske noget… så er der med stor sandsynlighed nogle der kan hjælpe. Så jeg overlever.
  3. Der er så kort til alting. Køer i trafikken er sådan set ikke eksisterende, og man skal ikke køre en 30 time før, for at komme præcis til tiden. Når vi skal hente far i lufthavnen kører vi fem minutter, før flyet lander, og vi når det altid.

Der er mange i Danmark, der snakker om det med skoler?! Og med det mener jeg standarden, og ja den er lav mange steder, typisk folkeskolerne. Jeg går på Nuuk internationale Friskole. I min klasse havde vi en elev, der ikke rigtig kunne dansk og kom direkte fra en grønlandsk folkeskole. Det var rigtig svært for ham, han var bagud i alt og gik til ekstra i matematik og dansk. Det var synd. NIF er den eneste skole i Nuuk, hvor niveauet kan sammenlignes med Danmark.

Så alt i alt man kan sagtens bo her, bare man enten kommer på NIF eller er heldig og kommer i en god klasse i folkeskolen. Folkeskolerne er vist også gode nok, hvis bare man kan grønlandsk, ellers ja så kan det blive svært…

Alt i alt er livet i Grønland, eller i hvert i fald Nuuk, ligesom i Danmark på mange punkter. Selvfølgelig kan det ikke måle sig med nogen af de store byer i Danmark. Da vi var på ferie i oktober, var vi i badeland, teater, masser af shopping, Djurs Sommerland, og alt det, vi ikke kan her. Til gengæld har vi mor og far lige om os. De er aldrig mere end fem minutter væk, og vi spiser alle dagens måltider sammen. Ja, altså ikke madpakken i skolen.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *