Den store svømmedag i Nuuk Svømmehal

Godmorgen sol – Svømmehallen i Nuuk

Klokken var 9.09, da solen tittede over Store Malene og fyldte Nuuk svømmehal med lys og varme. Jeg lå i vandet godt på vej mod de fire kilometer, og smilet under vandet blev stort, da tæppet ligesom blev trukket fra, og farve overtog fra skygge. Lyset spillede i vandet, og da jeg skulle vende, måtte jeg lige standse op, og hilse solen godmorgen og velkommen.

Nuuk har en af de absolut smukkest placerede svømmehaller i Kongeriget Danmark. Det er for nemt at sige i Grønland, da der kun findes den ene. Og det er faktisk løgn, for der findes et mindre bassin, som amerikanerne byggede i Kangerlussuaq, og som stadig bruges aktivt af bygdens borgere. Det er en betonkasse uden udsigt, men den er der. Sisimiut har et udendørs sommerbad, og i 2018 skal der meget gerne stå en helt ny svømmehal klar, primært sponsoreret af AP Møller Fonden. Det bliver fantastisk for byen.

Nuuk Svømmehal ligger placeret, så det store vinduesparti mod vand og Store Malene byder naturen ind, og skønt er det, at ligge i ”spa” området med den fine udsigt.

Det giver sig selv, at økonomien i en svømmehal ikke hænger sammen i de grønlandske byer. Nuuk har små 17.800 borgere, og der er ca. 130.000 besøgende om året i svømmehallen. I Sisimiut med små 5.700 indbyggere er beregninger lavet ud fra ca. 30.000 gæster om året. Så det er udgift for kommunen, men til gengæld en attraktiv aktivitet for borgerne, og den tilbyder et indendørs alternativ, som er rart i den lange vintertid. I Nuuk har man tilmed valgt, at adgang er gratis for pensionister og børn fra kl. 12.00 og til lukketid.

Svømmehallen er et af det mest besøgte rekreative steder i Nuuk, og her møder man næsten altid nogen, man kender. Her arrangerer diverse aktiviteter, og svømmehallen deltager fx i Den store Svømmedag, som netop i dag svømmes over hele Danmark. Og så altså i Grønland. Trods dårlige odds, da det foregår live, og vi derfor er bagud på point fra starten, da det er betydelig nemmere at tiltrække deltagere i tidsrummet 10-16 end 6-12 på en søndag, så får Nuuk altid en fin placering. I år blev det til en flot 13. plads ud af 43 deltagere, og 127 borgere i alderen meget lille til erfaren pensionist svømmede tilsammen 245 km.

For et land omgivet af vand, og hvor flertallet lever med, på og af vandet, så er der få der kan svømme. Det giver sig selv, når der ingen svømmehaller er! I Nuuk er der skolesvømning. I Østgrønland kommer alle 11-årige på et 2 ugers ophold i Reykjavik, hvor de dels går i skole og dels har svømmelektioner hver dag. Andre steder bades der i søer, men det giver ikke det samme.

Svømning er derfor heller ikke en stor sport i Grønland. Men den er der, og den stortrives i Nuuk. Nuuk svømmeklub glæder sig selvsagt til, at der kommer gang i det i Sisimiut, for så bliver der mulighed for stævner. Både i svømning og med vand- og kajakpolo.

Jeg sluttede dagens morgenmotion med 4 km og 50 meter. Det virker sløset at slutte på et rundt tal… Nu foregår resten af dagen med blå himmel, og jeg sidder og ser på solens stråler, der laver farvespil i det store, og noget mere kolde, bassin udenfor mine vinduer.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *