IMG_0061

Forårstegn i Nuuk

Nu er mange både kommet i vandet, og synet af dem på vej ind i og ud i fjorden er igen blevet normalt. Der er en voldsom trafik. Det er stadig ikke, hvad vi kan kalde forårsvejr, som sneen smelter hurtigt nu, og det store vintertøj er lagt væk. Vi kan færdes i almindelige sko og en tyndere jakke. Selv altanen lokker. Nogle gange med mere varme end andre, men bare det, at kunne sidde ude med næsen i sky og mærke solens varme stråler i kinderne, er – i hvert fald for mig – meget tæt på at være livets nektar.

Med forårets ankomst kommer de små fugle, som pikker i jorden efter føde. Kvanens første grønne skud er trængt gennem jorden, og snart vil denne vitamingivende grønlandske ”grøntsag” stå flot og rank. Det går stærkt nu. Planterne skal nå at komme, blomstre og forstøve i de næste 5 måneder.

Stenbideren lader sig nu også fange. Den var lang tid om det i år. Men nu spiser vi igen frisk stenbiderrogn med blinis, rødløg og creme fraiche – eller bare på en rugbrød. Dette års nye hit herhjemme er at spise rognen med rygeost. Lækkert. Der fryses rogn til resten af året, men smagen af den friske udgave slår alt. Så nu grovspises der.

I fjorden er hvalerne begyndt at lege. Der ses blåst stadig oftere, og en hvalhale her og der. Vi var til kaffemik i lørdags med et meget sjældent indlagt show. Vi havde besøg af en duracell-hval lige uden for vinduet. Hvaler, der springer er et sjældent syn, selvom turistbillederne giver indtryk af det modsatte. I lørdags havde vi glæde af en hval, der sprang rigtig mange gange og i øvrigt rullede rundt og legede i vandoverfladen med talrige hale-vink, finne-vink og hilsen på med hovedet oppe. Det var en stor oplevelse for alle i stuen, og det, at den bare blev ved og ved, var en exceptionel oplevelse. Vi takkede værterne for den gode oplevelse, og bad dem booke samme hval til næste mik.

Nu fyldes aftentimerne med glade børnestemmer, og børnene leger ude. Der skrues ned for minecraft og PS4, og i stedet leges ”gå i dåsen” og der spilles bold på grusbanerne. Legepladserne fyldes. Både de rigtige legepladser, og den store grønlandske: Fjeldet. Sengen kalder ikke naturligt, når det er lyst næsten hele døgnet.

Løberne har sat pigløbeskoene i skabet, og den hårde kerne af helårsløbere får nu selskab af alle dem, som har klaret sig gennem vinteren på løbebåndet. Cykler og løbehjul er fundet frem, og i Nuuk tages der både ture rundt om Lille Malene og op på Store Malene.

Hvor varmt er det så lige. Jo, vel som på en mild dansk vinterdag. Vi har omkring 0-5 grader. Men er der skyfri himmel med solen lige på og er der læ, så kan min solkrog i hjørnet af altanen godt svinge sig op på 15-20 grader. Velkommen til det grønlandske forår: Vi satser stærkt på, at vejret nu fylder trop med naturens sikre forårstegn.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *