indlandsis og golfbane

”Hvis du skulle flytte til Grønland…?”

Forestil dig, at du får en mulighed for et job i Grønland. Hvad er de tre første spørgsmål, der popper op i dit hoved?

Det var mit spørgsmål ud i flere netværk. Både danske og internationale. Formålet er at samle inspiration til emner og sikre, at jeg får besvaret alle spørgsmål i løbet af bogen. Jeg bad om deres impulsive tanker, for det er her overbevisninger kommer til udtryk

Jeg har fået svar fra ca. 75 familier. Ca. 40 svar kom fra danske familier, som alle har erfaringer med udlandsflytninger alle andre steder hen end Grønland. Resten af besvarelserne kommer fra mit internationale netværk og fra alle kontinenter. Ingen har erfaring med Grønland.

Det er interessant at se på svarene. Der er forskel på de danske kommentarer og de udenlandske. Danskere har en vis for-forståelse for Grønland, og der kommer flere svar som ”aldrig i livet” og ”jeg har hørt om… druk, sociale udfordringer, skoler, priser, sundhedsvæsen”, som gør folk kritiske for at flytte til Grønland.

Spørgsmål om skolegang, sundhedsvæsen, boligforhold og ”cost of living” går igen i de danske besvarelser. Og spørgsmålene bliver stillet med en kritisk røst: ”er skolen ikke elendig?” ”er det ikke meget dyrt at leve?”, ”kan man lave andet end at sejle i kajak som sport?”

Disse emner fremgår også i de udenlandske besvarelser, hvor detaljeringen bliver mere præcis, da de ikke har forholdsviden om Grønland: ”Er der forskellige filosofiske retninger indenfor skoler, fx Montesorri eller Waldorf?” ”Er der akkrediterede internationale skoler?” ”Er der alternativ medicin og læger til rådighed”. Sproget fylder meget, og ønsket om, at man kan begå sig på engelsk alle steder fra skole til læger og indkøb.

Det er præciseringer, som jeg ved, at danskerne også tænker over, men som drukner i larmen af stereotyper, når de impulsivt skal overveje en flytning til Grønland.

Infrastruktur og klima fylder meget hos alle. Og om der er en økonomisk gevinst ved at flytte til et så isoleret og udfordrende sted. Blandt de udenlandske spørgsmål er der mange helt basis som: ”Grønland er en del er arktisk, ikke sandt?”, ”Kan man køre bil”, ”Hvad hedder hovedstaden”, ”Er der expat communities?

Noget af det, som jeg finder slående, er at danskerne ikke stiller så store krav i deres spørgsmål om Grønland. De hæfter sig meget ved de grønlandske stereotyper (sociale forhold, danskerracisme o. lign.). Denne forforståelse har de øvrige respondenter ikke, hvorfor de bliver meget tydeligere i deres krav til en destination.

Ønsket om at føle sig velkommen er dog også en væsentlig faktor for andre end danskere: ”Bliver vi tolereret, men ikke accepteret?” ”Bliver det opfattes som om, at vi stjæler arbejdspladser?”

Det er tydeligt, at der er en stor oplysningsopgave som venter: både til danskerne og øvrige udlændinge. Der mangler meget viden om Grønland. Og jeg er blevet overrasket på del punkter. Mange svar er oplagte og typiske, men der er også guldkorn, hvor jeg tænker ”den havde jeg ikke set komme”.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *