søndag med perlebroderi

Husk det velfungerende Grønland

Endelig har vi haft de første rigtige ”det vælter ned”-dage, hvor sneen lægger sig som en kæmpedyne, og vinden hvivler den her og der og alle vegne. Der er whiteout, og det allerbedste sted at opholde sig er indendøre; under tæppet på sofaen, med sysleprojekter eller i gode venners selskab.

Nu har vinden lagt sig, og jeg sidder her foran vinduet med mit perlebroderi, og nyder den totale fornemmelse af både ydre og indre ro, mens Troels Kløvedal på lydbog åbner hele verden for mig.

Der er tre måneder til min mindstes konfirmation, og forberedelserne er så småt i gang. Det er hyggeligt. Samtidig har jeg for første gang i mange mange år kun tre dækkeservietter på spisebordet. Børn bliver store, men min datter dækkeserviet har trofast lagt på bordet og cementeret, at vi er en familie på fire. Til trods for, at det er syv en halv måned siden, at hun flyttede til Danmark på efterskole.

Efter fredagens gæstebud er de ekstra plader nu fjernet, bordet vendt normalt, og der er kun tre dækkeservietter.

Jeg tror, at Grønland er en af de største gaver, som vi har givet vores børn. De var 8 og 10 år, da de kom hertil. Grønland blev deres 4. land. Her har de oplevet en tryg opvækst og indgang til ungdommen. Et tempo, som har gjort dem til velbalancerede unge mennesker, og en natur, som har givet dem en naturlig tilgang til liv, død og alt det indimellem – og en kæmpe respekt for det, som vi ikke kan kontrollere.

Mens den ene efter den anden-rapport og artikel fortæller om de stakkels grønlandske børn og unge med dårlig skolegang, misbrug og omsorgssvigt, har mine børn haft en tryg oase. Det er et paradoks. Og de ved, at de er heldige – ligesom så mange andre grønlandske børn og unge.

Vi skal huske, at mens problemet er reelt og udfordrende i Grønland, så er der også et helt almindeligt velfungerende familieliv, som leves i Grønland med madpakker, som skal smøres, job der skal passes, og børn der skal til badminton. Det Grønland skal vi også huske at trække frem.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *