IMG_9047

Kangerlussuaq: En overset perle i Grønland

Det er ingen hemmelighed, at der er dyrt at rejse i Grønland, og mange, der kommer hertil for at arbejde får sjældent oplevet ret meget af Grønland. De fleste prioriterer Ilulissats isfjelde, hundeslæde i Sisimiut eller vandring i Sydgrønland. Og så er der Nuuks pulserende byliv.

Der er en perle, som alle rejser igennem, men sjældent bruger andet end transittiden i: Kangerlussuaq.

De fleste mener, at Kangerlussuaq er overstået på en time, men i virkeligheden er der aktiviteter til en eller fjorten dage, hvis årstiden er den rette.

Kangerlussuaq er en tidslomme, som rummer de mest fantastiske muligheder. Indrømmet er byen temmelig død om vinteren… men om sommeren er den levende, international og fuld af oplevelser i baglandet.

Kontrasten til dette er, at byen betegnes som et hul i jorden af næsten alle i Grønland. En lufthavnsby, man haster igennem. Det er synd. Hvert år kommer hundreder af turister til Kangerlussuaq og bliver 1-2 uger uden at se andet af Grønland. Foruden alle krydstogtsgæsterne. Vores familie har tilbragt ti dage i byen i både sommerferien 2013 og 2014. Og der er stadig oplevelser til en tredie gang.

Det er baglandet der er attraktionen: Naturen er enestående, og her findes noget af det bedste dyreliv i Grønland med ca. 10.000 moskusokser og masser af rensdyr, sneharer og polarræve. Her er en enestående fauna, som spænder fra arktisk ørken og frodige fjelde. Her er aktive gletchere og indlandsis. Mulighederne for naturoplevelser og vandringer er uden sidestykke. Derudover er der sejllads, fiskeri, jagt og mulighederne for samle bær, urter og svampe gode. Og kajaksejllads i fjorden eller de mange søer. Eller løb Polar Circle Marathon.

Prøv at sove i telt ved rungende gletchere, gå i moskusoksernes spor, stå på indlandsisen – eller endnu bedre: sov på den, udforsk den, og tag utraditionelle familiebilleder, som det jeg har brugt til denne blog. Kangerlussuaq er klart en sommerdestination og den optimale periode er august og september, hvor myggene er væk, og alt er frodigt grønt. I sen-efteråret er der mulighed for ishuleklatning og udforskning på indlandsisen. Og om vinteren er der hundeslæde, isfiskeri og nordlys. Klimaet er indlandsklima med ekstra kolde vintre og varme somre. I den arktiske ørken mellem Kangerlussuaq by og indlandsisen er der målt op til 49 grader.

Kangerlussuaq blev etableret i 1941 af det amerikanske forsvar, og i 1992 solgte de hele basen til det Grønlandske Hjemmestyre for den nette sum af én krone: Atlantlufthavn, bygninger, køretøjer og alt inventar inklusiv to pramme fra Koreakrigen. Alene den historie er unik og synlig.

Byen i sig selv byder ikke på meget udover et godt lille museum, og en betragtning af en by med en tydelig basebaggrund. Der er få små butikker, en grillbar, et værtshus, en Pilersuisoq, hotel og vandrehjem. Derudover er der også idrætscentret med en lille svømmehal. Og så er der en håndfuld outfittere og touroperatøren World of Greenland Arctic Circle (Wogac), som også har to små vandrehjem. Der er et par mindre turistbutikker, og Niviarsiaq Uld sælger moskus garn i både natur og farvet med inspiration i naturen. Det skal opleves. Kommer man i vinterperioden, kan man ofte også møde kvinden bag i værkstedet, hvor hun er i gang med at ordne moskusskind og bearbejde den fine uld.

Og så er der Restaurant Roklubben. Restauranten ligger ved Lake Ferguson, syv kilometer udenfor byen, og der er arrangeret bustransport derud gennem Wogac. Restauranten er kendt for sin grønlandske mad, og chefkokken Kim Ernst er kendt i Grønland som en af de ypperste når det gælder kendskab til og brug af grønlandske råvarer. I sommerperioden er der á la carte servering, mens der uden for turistsæsonen serveres dagens ret. Om søndagen har restauranten en populær grønlandsk buffet.

Kangerlussuaq er en ikke-opdaget destination af mange danskere (og grønlændere). Det er samtidig en perle, som alle rejser igennem. I et land hvor rejser er dyre, og mange derfor ikke oplever det land, som man har valgt at bosætte sig i, er Kangerlussuaq et oplagt sted at gøre et stop i, når rejsen alligevel går til Danmark eller andetsteds i Grønland: Ofte er flybilletten allerede betalt.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *