statisk elektricitet

Diskolys, bussemænd og tørre tøj ude i minus 20 grader

Der er diskolys i dynen, så det kan faktisk være en lidt sjov oplevelse at gå i seng på hotellet i Kangerlussuaq.

Lige nu er der så koldt og med så lav en luftfugtighed, at når man bevæger så under dynen, så lyser dynen op i det mørke værelse. Det er statisk elektricitet, der laver diskoshow. Det er en lidt underlig fornemmelse, som jeg i hvert fald ikke har oplevet i Nuuk: Når man har fået nok, at det fine lysshow på himlen med nordlyset, og kan man krybe under dynen for at få varmen med stadig med lysshow.

Statisk elektricitet er noget som vi lever med i hele Grønland grundet det tørre klima. “Du giver stød!” Vi siger det konstant til hinanden her i Grønland – eller håret står ud til alle sider.

Jeg har tidligere fået en forklaring fra en fysiklærer, og pludselig er det ikke et irriterende moment, men bare et fakta:

“Forklaringen på den statiske elektricitets virilitet her i Grønland, findes i luftfugtigheden.

Den lave luftfugtighed gør, at elektronerne nemmere ophober sig forskellige steder. Elektroner rejser nemmere i høj luftfugtighed. Men det kan de jo ikke her i Grønland, hvor vi har en ekstrem lav luftfugtighed, og derfor får man nemt stød af diverse genstande.

Det kan nævnes, at statisk elektricitet er ophopning af elektroner. Elektroner søger altid en lige fordeling, og når der er flere det ene sted (bil, stol eller andet), bliver der udlignet, og det er det, der giver et stød. Det er det samme der sker, når det lyner.”

Så den lave luftfugtighed er skyld i, at kys får lidt ekstra krudt i, og at vi hopper lidt ekstra rundt. Børnene plejer ogs lige at rører mig på skulderen, får de giver mig et farvelkram i bilen om morgenen. Det tørre klima giver dog også et par andre udfordringer – og glæder.

Udfordringen er, at vores hud udtørrer nemt. Så masser af fugtighedscreme i ansigtet, på kroppen og en god håndcreme. Her er et godt tips at købe creme, der ikke er baseret på vand. I hvert fald om vinteren, når kulden er hård, og vandbaseret creme kan give frostskader på huden. Det gælder også læbepomaden.

På positiv siden er den lave luftfugtighed en stor fordel i forhold til at tørre tøj ude. Både sommer og vinter. Vasketøjet hænger altid ude.

Og så en lidt morsom detalje: I Grønland får vi rigtigt nemt bussemænd. Den lave luftfugtighed virker udtørrende på næseslimhinderne, og vi danner flere bussemænd

Så luftfugtigheden giver både fordele, ulemper og det sjov og ballade, som man har lyst til at lave ud af det.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *