evighedsfjorden

Det sker jo ikke for dig…

Til alle foredrag, til alle kurser, er der en sætning, som jeg altid siger, når emnet falder på Grønlands natur.

Denne helt fantastiske natur, så storslået, og med så mange muligheder for helt unikke oplevelser for dem som vil vandre, sejle, sejle i havkajak, bestige fjelde eller hvad fantasien ellers byder på.

Sætningen er: ”Der er hvert år nogle, som ikke kommer hjem igen!”

Jeg er personligt påvirket denne gang, for jeg kender den person, som ikke vendte hjem her i weekenden. Vedkommende er rutineret vandrer, men uheld sker, og kan aldrig forklares. Et uheldigt skidt, en fod der mister fæste et sekund på det forkerte tidspunkt. Vi finder aldrig ud af det.

I Inussuk har jeg et kapitel om Grønlands natur, og sikkerhed er et af de store emner. Jeg kopierer her nogle gode råd ind, som også er gengivet i kapitlet.

Ni fjeldregler:

  1. Start ikke på lange ture uden forudgående træning
  2. Giv besked om, hvornår du tager afsted og forventer at være tilbage
  3. Vis respekt for vejret og vejrmeldingerne
  4. Lyt til erfarne fjeldvandrere
  5. Vær forberedt på dårligt vejr og uheld – også på kortere ture
  6. Husk kort og kompas – og lær at bruge dem
  7. Gå aldrig alene
  8. Vend om i tide – det er ingen skam
  9. Spar på kræfterne og søg ly mens tid er

Forberedelse er ofte kodeordet, når vi bruger den grønlandske natur. Og aldrig at blive doven med den. Når vi først har besteget et fjeld 3 gange, eller har gået en rute mange gange, så blive det nemt vane. Og vi begynder at slappe af. Det må vi ikke!

Lige så smuk og indbydende naturen ser ud, lige så meget skal vi altid være på vagt. Hvert år er der mennesker, der farer vild i fjeldet, sejler ind i en isskosse eller vandrer i ukendt område. Der er mennesker, som omkommer hvert år, som det skete i denne weekend. De fleste gange skyldes det menneskelig dumhed, uvidenhed eller man har overvurderet egne evner. Med forberedelse og omtanke kan man undgå at sætte sig selv og sine nærmeste i farlige situationer. Når det er sagt, kan vi aldrig tage højde for sort uheld.

Som udgangspunkt skal man ikke bevæge sig ud i ukendt område alene. Søkortene indikerer ikke alle rev, og markeringer på vandreruter kan forsvinde. Gå eller sejl med nogle, som er kendte i området de første gange. Lav aftaler med venner om at du ringer besked, når du er kommet hjem, eller senest på et bestemt tidspunkt. Hav sporingsudstyr med, når du tager i naturen, ligesom satellittelefon og/eller VHFradio er en god idé. Vejret kan lynhurtigt slå om, og falder du i fjeldet, har du behov for et isoleringstæppe og evt. nødrationer, som kan holde dig gående indtil, du bliver fundet. Dette er ikke for at male fanden på væggen, og der er forskel på en hyggetur og en vandretur, men omtanke, forberedelse og lokalkendskab er vigtigt.

Den næste sætning, som jeg plejer at sige er: ”Selvfølgelig sker der ikke noget med dig, men det gør jo for nogen. Mange slipper med en voldsom forskrækkelse, men nogle kommer aldrig hjem” Og nu kan jeg med sikkerhed sige, at du ikke ønsker for dine venner, kolleger, nærmeste og familie at sidde tilbage med tankerne.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *