Mit Bryst i Grønland

Bryster på CV’et og et helt kinderæg

Det er et rent kinderæg, og måske lidt rodet, men jeg vil rigtig gerne fortælle jer om et projekt, som jeg har arbejdet med de sidste seks måneder, og som fylder mig med livsglæde, tro på det gode og energi.

Kræft er noget skidt, og det er det også i Grønland. Emnet er del 1 i kinderægget. Kræft er meget udbredt i Grønland, og procenttallene for den lille befolkning på 55.984 indbyggere virker høj. Måske fordi, at det ofte opdages sent, og måske fordi alle kender nogen… Måske også fordi konsekvenserne er så indgribende her, hvor det virker forkælet, at man er træt af at køre 100 km til behandling. Her sættes patienterne på et fly til Rigshospitalet 4000 km væk. For mange til en kultur og et sprog, som de ikke er fortrolige med, og ofte rejser de alene, da det grønlandske sundhedsvæsen ikke betaler transport og ophold for familiemedlemmer. Der er næsten altid en indsamling i gang på facebook.

Del 2 i kinderægget handler om, at man kan vælge at gøre en forskel. Jeg vil gerne fortælle jer om ”Mit Bryst”; et kunstprojekt med fokus på brystkræft jeg sammen med en veninde, Emilie, har hentet til Grønland. Projektet er godt eksempel på, at alt kan lade sig gøre i Grønland, hvis man vover at miste fodfæstet for en stund, og så er det inspiration til medrejsende: find dine egne projekter, hvis du ikke kan finde drømmejobbet. Eller er man kørt lidt træt i jobbet, mangler man udfordringer, så find en hjertesag, og engager dig på den ene eller anden måde i samfundet. Om det så er et projekt du selv opfinder, om det er frivilligt arbejde eller ngo-arbejde

Mit Bryst er i overordnede træk et kunstprojekt, som samler 1.300 bryster, der hver skal sælges for 1.300 kroner til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Tallet 1.300 kommer fra antallet af danske kvinder, der dør om året som følge af brystkræft…. Meget mere kan læses på mitbryst.dk

I Grønland rammes mellem 12 og 15 kvinder hvert år af brystkræft. Det lyder ikke af meget, men der altså kun knap 20.000 kvinder (over 18 år) på landsplan. Jeg har ikke selv brystkræft inde på livet, men jeg frygter sygdommen, og jeg ved, at jeg burde undersøge mig selv oftere. Det tror jeg, at flertallet tænker. Det er så nemt at dulme samvittigheden ved at trykke på mobilens taster og donorer 100 kr. til Kræftens Bekæmpelse. Jeg ville gerne gøre noget, som gav refleksion og dialog.

I et stykke tid have jeg fulgt det danske projekt ”Mit Bryst”. Det var bare fedt…Jeg kunne godt have stoppet her. Ja, projektet er i Danmark, men dette er Grønland. Det er dyrt at få materialer op, og mon det overhovedet vil være tiden og mine kræfter værd? Emilie synes heldigvis også, at projektet er godt… og en to tre, nu er vi i Grønland. Materialer kom hertil, alt blev solgt, og i disse dage står 76 smukt dekorerede bryster til udstilling i Nuuk Center, som indbyder til diskussion og eftertanke.

Projektets danske ejer syntes, at Grønland var en skøn idé, og så viste Grønlands erhvervsliv deres styrke, kinderæggets del 3: Blue Water Shipping sagde hurtigt ja til at stå for transporten af materialer hertil, og ikke mindst returtransporten af de færdige værker. Katuaq sagde ja til at lægge lokaler til fire åbne workshops, Brugseni gav os pensler og andre materialer, Stark sprang til med materialer til udstillingsreoler, og Pissifik/Torrak Fashion lader os bruge det måske mest eftertragtede vinduesparti i Nuuk center som udstillingssted. CSR har eksisteret i Grønland længe før, begrebet fik et navn. Virksomhederne hjælper: Befolkningen, de ansatte og samfundet generelt.

Hvorfor er dette relevant for en medrejsende eller for en, som mangler lidt udfordringer? For at vise at ting kan lade sig gøre i Grønland, hvis man gør indsats, og man kan skabe sig gode erfaringer ved andet end et job. For mig handlede projektet om at gøre en forskel for Grønland, men tænker jeg koldt og kynisk Cvmæssigt, så er projektet heller ikke tosset. Mit Bryst er et projekt, hvor logistikken skal passe, og økonomien skal gå i nul. Der er et kæmpe salgs- og marketingsarbejde, der skal udføres. Meget på facebook, men vi har også været i den landsdækkende avis Sermitsiaq og på landsdækkende TV i forbindelse med Kræftens Bekæmpelse landsindsamling her i Grønland. Derudover har vi skulle trække vejret og kaste os ud i at kontakte erhvervsledere, og overbevise dem om, at dette er et godt projekt.

Der er også udfordringen i at prøve at sprede projektet til andre dele af Grønland, og vores netværk har slæbt støbekit med i flyveren. Vi har udvidet vores netværk, og har hørt de mest spændende historier. Så når man tænker sig om, så er det ikke bare så ligetil, og den projekterfaring vi har fået er stor. Selv med dette lille projekt. Vi kunne sagtens have gjort det større og vildere, men vi er to travle kvinder, så vi har holdt projektet på et niveau, hvor vi selv kunne følge med.

Det var mit kinderæg for i dag. Lidt om kræft og de menneskelige konsekvenser de har i Grønland, lidt om at udfordre sig selv, og lidt om virksomhedernes velvilje til at gøre en forskel. Mest af alt om at se mulighederne for at skabe et indhold i tilværelsen som fylder en mod energi og mod.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *