awg 2016

AWG – Nuuk i (positiv) undtagelsestilstand…

Nuuk gør klar til AWG. Byen er nærmest klædt i grønne, blå og pinke jakker, til trods for at legene først for alvor starter på mandag. De pinke er staff, de grønne frivillige og de blå er de nanoq sponsorerne. Dem, som har lagt over en million i sponsorat.

Arctic Winter Games (AWG) den største begivenhed af sin art for unge mennesker i den arktiske region. Fokus er sport, kulturel udveksling og det sociale element. Det handler selvfølgelig om medaljer, men i lige så høj grad om fair play.

AWG binder de arktiske lande sammen, og inkluderer udover 13 almindelige sportgrene også arktiske sportsgrene som Inuit Games og Dene Games. Deltagerne kommer fra: Alaska, Yukon, Northwest Territories, Nunavut, Northern Alberta, Samerland, Yamal og Grønland.

AWG fungerer primært på frivillig bases, og i alt 1700 frivillige  – eller hver 10. Nuuk borger – står klar til at modtage cirka 2000 deltagere og 1000 gæster udefra. For at give en idé om, hvor stor en begivenhed dette er i Nuuk, så svarer det til at, at der ville komme mere end 74.000 deltagere til en uges sportsbegivenhed i København.

Alt er selvfølgelig relativt, at AWG er jo kun en brøkdel af en stor landslejr ved Julsø med 10.000 spejdere. Men her er det kæmpe stort. Folk kan ikke bare komme og hjælpe. Så der er trukket store veksler på Nuuks borgere. Og flere, som har arbejdet frivilligt i snart to år, glæder sig til det er overstået nu. Det er vist en naturlig del af det.

Logistikken i at få folk frem spiller en kæmpe rolle. I et land uden veje, og hvor vejret spiller en kæmpe rolle for, om flyene kan komme frem, holder mange vejret lige nu. Vejrudsigten for på lørdag, hvor Nuuk lufthavn står klar til at modtage fly 21 timer i streg, ser ikke god ud. I Kangerlussuaq står man klar med nødindkvartering. I en bygd med 500 indbyggere er det sin sag, men to flyhangarer står klar til at blive lavet om til drenge og pige sovesal, hvis det skulle gå galt. En Hercules står klar i Danmark til at komme med feltsenge.

Og så mangler vi bare sneen… Nuuk er præget en vinter uden meget sne, og det giver udfordringer. Så byens entrepenører skovler sne op i lastvogne og kører ud til pisterne. I kan læse mere om denne del af AWG her. 

På lørdag bliver Nuuk fuld af liv på en helt ny måde, og det bliver spændende at være en del af. Private har lavet B&B, for der er ikke hotelværelser nok. De fleste folkeskoleelever har fri i næsten 14 dage fra nu. Skolerne skal gøres klar til gæsterne, og der skal ryddes op bagefter. Der er arrangeret workshops for eleverne under legene, men deltagelse er frivilligt. Kun Nuuk Friskole fastholder undervisning for alle elever. De yngste er normalt i skole, mellemtrinnet deltager på workshops og ældstetrinnet er frivillige. De skal være journalister og levere billeder, lyd, film, og tekst til de sociale medier. Selvfølgelig!

Og så er der selvfølgelig alt det sportslige. Atleterne fra Grønland har røde jakker. Og dem ser man også i bybilledet nu. Spændende bliver det.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *