IMG_1229

Tusinder af lys for Birna

Det er med tonerne fra Nærmere Gud til Dig, at denne weekend slutter. Mine børn og jeg var sammen med hundreder af andre nummiutter ved det islandske konsulat nu i aften for at tænde et lys for den islandske unge kvinde Birna, der måske/måske ikke er blevet slået ihjel af to grønlandske fiskere i sidste weekend.

Det er en sag, som har påvirket Grønland, og det er ikke kun i Nuuk, at der er tændt lys i aften. Det er der i flere grønlandske byer i syd, nord, øst og vest. I Grønland sker også forbrydelser, men vi er vant til, at der altid er en forklaring: afmagt, jalousi, druk… De involverede kender hinanden. En koldblodig forbrydelse, og sågar i at andet land, er bestemt ikke noget, som vi er forvænte med. Facebook og grønlandske medier bugner af billeder med lys, forsamlinger og mange, som ikke kan komme ud, tænder lys hjemme. Der er tusinder af lys i Grønland denne aften for islandske Birna.

Hvis der er noget, som grønlænderne er virkelig gode til, så er det at håndtere døden på en smuk måde. Det ses igen og igen. Men de er også vant til døden på en anden måde, end som vi danske er. Naturen tager hvert år en håndfuld eller flere. Folk forsvinder på havet, falder om i en snedynge på vej hjem fra byen og vågner ikke igen, snescooteruheld, folk på vandring…

Naturen vinder altid, og i Grønland er den lige så hård, brutal og konsekvent, som den er ubeskrivelig smuk. Døden er en fast følgesvend, og i et lille samfund står man ansigt til ansigt med den mange gange. Måske derfor er grønlænderne så gode til at håndtere den? At være i det uanset om, de kender afdøde eller ej.

Også en bidende kold søndag aften, hvor chillfaktor bringer temperaturen ned på -25 grader, og der alligevel er stuvende fuldt foran det islandske konsulat i aftenmørket. Smukt.

Vil du følge med fremover?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når der er nyt på bloggen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *